Akhawati :)

Akhawati :)
“Siapa yang melepaskan kesusahan seorang mukmin di dunia niscaya Allah akan melepaskan kesusahannya di akhirat. Siapa yang memudahkan orang yang kesusahan, niscaya Allah akan memudahkan (urusannya) di dunia dan di akhirat. Siapa yang menutupi (aib) seorang muslim, nescaya Allah akan menutupi (aibnya) di dunia dan di akhirat. Dan Allah selalu menolong hamba-Nya jika hamba tersebut menolong saudaranya.” (Riwayat Muslim)

Monday, April 15, 2013

Benarkah Cinta?

Bismillahirahmanirrahim.

Bila hati mengukir cinta,
Bibir akan menghurai kata.
Namun bunga cinta masih tidak mekar.
Sedang pohon cinta itu sasa berdiri,
Sayang sekali,
Akarnya begitu rapuh,
Sehingga tiada buah yang mampu terhasil.

---------------------------------------------------------------Kita kata kita cinta pada kedua IbuBapa kita hanya kerana DIA.
Kita kata kita cinta pada Abang,Kakak dan Adik kita hanya kerana DIA.
Kita kata kita cinta pada Kaum Kerabat kita hanya kerana DIA.
Kita kata kita cinta pada Ikhwah dan Akhawat kita hanya kerana DIA.

Tapi....

Ketika melihat mereka jauh dariNYA.Kita terus-terusan berdiam diri.Seakan pemerhati,sedang peluang untuk mendekatkan itu sebenarnya ada.
Ketika melihat mereka leka ditipu hawa nafsu.Dengan teganya kita tetap membiarkan.Kata kita mahu menjaga silaturrahim.
Dan sangat menyedihkan,bilamana kita melihat mereka tidak menunaikan hak2 Allah.Kita malahan tidak mengingatkan.Apatah lagi,menyuruh kepada kebaikan.

Sedangkan sudah Allah nyatakan dalam surah Al-Balad :

"Kemudian dia termasuk orang-orang yang beriman dan saling berpesan untuk bersabar serta dan saling berpesan untuk berkasih sayang."
"Mereka (orang-orang yang beriman dan saling berpesan) adalah golongan kanan"

(90:17-18)

Alangkah dayusnya kita~

Dengan alasan menjaga ukhuwah.Kita sanggup melihat mereka selangkah hampir kepada neraka.Kejam sungguh.Itu bukan cinta namanya.Itu pengkhianatan.Sedang kita berhempas pulas untuk ke syurga.Mereka dibiarkan terus terabai.

Pathetic.

Kalau benar cinta, mestilah hendak bersama ke syurgaNya. Apa-apa yang membawa ke neraka, itu bukan cinta namanya-Hilal Asyraf.

Jika benar cinta buktikan.Jangan terus-terusan berdiam diri.Mereka yang tersayang sedang menghampiri lembah kebinasaan.Sebelum mereka terjatuh.Sudah sampai masanya peranan dimainkan.Sebarkan dakwah terapkan tarbiah.Selamana mana ruh masih dijasad bererti kita masih punya peluang.Masih belum terlambat.


Ayuh sebarkan tarbiyah untuk buktikan cinta !

#Semoga kita mampu membawa cinta ini ke syurga.:)

No comments:

Post a Comment